Ad
IB (Uluslararası Bakalorya)

IB PYP (Primary Years Program – İlk Yıllar Programı) Nedir?

Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolo.
Pinterest LinkedIn Tumblr
Öğretim metodları ve içerikleri, öğrencilerin ileriki yıllardaki başarısı üzerinde direkt etkiye sahiptir. Eğitimde hangi yolun çizileceği öğrenim sürecinde gidilen okullardan kariyer seçimine kadar birçok farklı unsuru direkt olarak etkiler. Durum böyle olunca öğrenciler için öğrenim programlarının seçimi yapılırken sıklıkla merak edilen konular bulunur. PYP nedir, sıklıkla merak edilen bu konulardan birisidir. Bu programın merak edilmesinin temel nedeni, küçük yaş grupları hedeflenerek hazırlanmış olmasıdır. Küçük yaş grupları, öğrenmenin en hızlı ve kalıcı olduğu dönemdir. Çocuklar bu yaşlarda öğrendikleri bilgi ve becerileri yaşamlarının kalanı boyunca kullanmaya devam eder. Küçük yaş gruplarında yeni dillerin öğrenilmesi, analitik düşünme gibi becerilerin edinilmesi ve faydalı alışkanlıkların kazanılmasının daha hızlı şekilde gerçekleştiğini ortaya koyan çalışmalar bulunur. PYP nedir sorusunun yanıtı, öğrencilerin eğitim sürecine küçük yaşlardan itibaren yön vermenin önemini bilenler tarafından merak edilir. Sizler için hazırladığımız yazımızda bu eğitim programının hangi yaş grubuna uygun olduğu, içerikleri, kapsamı, dersleri gibi konular hakkında merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz. PYP nedir sorusuna karşılık açıklayıcı cevaplar edinebilirsiniz.

IB PYP Nedir?

PYP nedir sorusuna yanıt olarak bu kısaltmanın ifade ettiği, “Primary Years Programme” cevabı verilebilir. İlk Yıllar Programı anlamına gelen bu öğrenim süreci, International Baccalaureate Programme ile aynı çatı altında değerlendirilir. Ib PYP, 3- 12 yaş aralığındaki öğrenciler için tasarlanmış eğitim modelini içerir. Öğrencilere çeşitli bilgiler öğretmek ile kalmayıp zihinsel ve duygusal açıdan gelişmelerine de yardımcı olan bir eğitim programıdır. Ib PYP kapsamında öğrencilere farklı değerler kazandırılır:
  • Sorgulayan ve merak eden: Öğrencilerin dersleri öğrenmekle kalmayıp, bilgilerin nedeni ve nasılını da sorgulamaları sağlanır. Merak duygusu gelişen öğrencilerin eğitim yaşamlarında gelecek başarıları artar.
  • Bilgili: Küçük yaşlardan itibaren sadece içinde bulunduğumuz şehir ve ülke hakkında değil, tüm dünya hakkında bilgiler verilir. Bu kapsamlı öğrenim, bilgi dağarcığı geniş çocuklar yetişmesini sağlar.
  • Düşünenler: Eleştirel ve kritik düşünme yetenekleri gelişir.
  • İletişim kuran: Kendini ifade etme ve iyi bir dinleyici olma becerileri edinirler.
  • İlkeli: Adalet, dürüstlük, saygı gibi temel ilkeler, çocukların eğitimi içerisinde yer alır.
  • Açık görüşlü: Kendileri dışındaki gelenek, fikir ve inanışlara açık şekilde yaklaşırlar.
  • Şefkatli: Ib PYP sayesinde çevresindekilerinin istek ve ihtiyaçlarına şefkatle yaklaşmayı öğrenirler.
  • Riski göze alan: Öğrenciler beklenmedik durumlara cesaretle yaklaşmayı öğrenir.
  • Dengeli: Fiziksel, zihinsel ve duygusal dengenin önemini anlayan ve bu dengeyi kurmayı başaran öğrenciler yetişir.
  • Dönüşümlü düşünen: Ib PYP kapsamında öğrenciler kendi öğrenme deneyimlerini kritik şekilde düşünebilir ve değerlendirebilir.
PYP nedir sorusuna bir yanıt olarak öğrenme sürecinde rol oynayan bu temel değerler gösterilebilir. PYP nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt verdikten sonra eğitim sürecindeki dersler hakkında merak ettiklerinize geçelim.

IB PYP Dersleri

PYP nedir sorusunun yanıtı kadar sıklıkla merak edilen konular arasında hangi derslerin görüldüğü yer alır. Ib PYP, 3- 12 yaş aralığı için uygun olan tüm ders kapsamlarını içerir. Matematik, sosyal bilimler, fen bilimleri, Türkçe başta olmak üzere çeşitli dil dersleri standart olarak alınan derslerden bazılarıdır. Ib PYP kapsamında, sıklıkla göz ardı edilen beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar derslerine de büyük önem verilir. Ib PYP programı alınan okula göre değişmekle birlikte, sanat alanına ait farklı dersler de alınabilir. Öğrenciler tüm bu derslerin eğlenceli ve ilgi çekici şekilde işlenmesiyle ib PYP eğitimi alır. Öğrenme sürecine, araştırma becerilerini geliştiren etkinlikler ve ödevler eklenir. Ib PYP eğitimi alan öğrenciler, gözlem ve araştırma yapma konusunda başarılıdır. Mevcut sorulara yanıt aramanın yanı sıra kendi sorularını üretme konusunda da etkileyici öğrenciler yetişir. Grup aktivitelerine sıklıkla yer verilen bir öğrenim programı olduğundan öğrencilerin sosyal becerileri de gelişir. Grup içerisinde karar verme, sorumluluk alma ve yardımlaşma gibi ilkeler edinmeleri mümkündür. Ib PYP dersleri, öğrencilerin yaşamları boyunca faydalanacakları bilgiler kazanmasını sağlar.

Write A Comment