Ad
IB (Uluslararası Bakalorya)

IB DP Nedir? IB DP Programı Nedir?

Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolo.
Pinterest LinkedIn Tumblr

IB DP (Diploma Programme – Diploma Programı)

Onlarca ülkede ve yüzlerce okulda verilen bir eğitim olan ibdp programı, son yıllarda ön plana çıkan eğitim yollarından birisidir. Bu eğitim programından mezun olan öğrencilerin toplum içerisinde başarılı ve kariyer hedeflerine ulaşan bireyler olduğu görülür. İsviçre’nin Cenevre şehrinde 1960’ların sonlarına doğru kurulmuş bir organizasyonun hazırladığı programdır. Türkiye’de onlarca lisede ib dp eğitimi verilir. Öğrenci başarısı üzerinde pozitif etkilere sahip bu eğitim süreciyle ilgili merak edilen birçok konu bulunur. Sizler için oluşturduğumuz yazımızın kalanında ibdp programı nedir, nasıl bir eğitim görülür, müfredatı nasıldır gibi soruların yanıtlarına yer verdik. Öğrencilerin eğitim süreçlerinin tamamıyla değişmesinde rol oynayacak bu programa karar vermeden önce aklınızdaki soru işaretlerinin cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

IB DP Programı Nedir?

Ibdp programı nedir sorusunun yanıtına bu kısaltmanın açıklamasıyla başlayalım. IBDP, Uluslararası Bakalorya Diploma Programı’nın kısaltması olarak kullanılan bir terimdir. Üniversite eğitimine geçiş için hayati öneme sahip lise son iki yılını desteklemek amacıyla hazırlanmış bir programdır. Ibdp programı, 16- 19 yaş aralığındaki öğrenciler için düzenlenmiştir. Bu yaş aralığı lise 3 ve 4. sınıfları ifade ediyor olsa da ibdp programı için yapılan hazırlıklar çok daha öncesinden başlar. Eğer öğrenciler, eğitiminin ileriki zamanlarında bu öğrenim sürecinden faydalanmayı düşünüyorsa, ibdp programı sunan liselerin tercih etmeleri gerekir. Öğrencinin ilk iki lise yılında farklı bir okulda öğrenim görmesi planlanıyorsa ibdp programı olan okula geçmesi için hazırlıkların erkenden yapılması önemlidir. Öğrenciler, akademik açıdan birçok beceri kazanmış ve üst düzey düşünme yeteneklerine sahip bireyler olarak mezun olur. Ibdp programı, öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırır ve diplomalarıyla ön plana çıkmalarını sağlar. Bu diplomaya sahip olmak, öğrencilerin ileriki eğitim yıllarında burslar kazanmalarına ve farklı üniversite derslerinden muaf tutulmalarına da yardımcı olabilir. Ibdp programı nedir sorusuna, yurtdışındaki üniversitelere başvuru yapmayı kolaylaştıran bir diplomadır, yanıtı da verilebilir. Uluslararası geçerliliğe sahip bir eğitim süreci olduğundan ib dp ile mezun olan öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelere kabul edilmesi kolaylaşır. Standart MEB diplomasıyla ulaşamayacakları imkanlardan faydalanmasını sağlar. Akademik başarı ve kariyer hedeflerine ulaşmak, ibdp programı tanımlanırken göz önünde bulundurulan faktörler arasındadır. Bu faktörler, ölçülmesi ve takip edilmesi kolay olan nesnel sonuçlardır. Bunların yanı sıra, ib dp eğitim sürecinin ifade ettiği daha soyut sonuçlar da bulunur. Bu eğitim programı öğrencilere, topluma faydalı bireyler olmayı, yaratıcı çözümler üretmeyi ve araştırmacı bir benlik kazanmayı da öğretir. Ekip çalışması, sorumluluk bölüşmesi, liderlik etme ve görev bilinci kazanma gibi beceriler de ibdp programı kapsamında yer alır. Tüm bu değerlerden ve faydalardan bahsedilmesi, ib dp kapsamında gösterilen derslerin merak edilmesini sağlar. Ibdp programı kapsamlı bir müfredata ve zengin içerikli derslere sahiptir.

IB DP Programı Müfredatı

Ibdp programı nedir sorusundan sonra, eğitim sürecinde işlenen dersler hakkında biraz bilgi alabilirsiniz:

  • Ibdp programı kapsamında, öğrenciler 6 farklı dala ayrılmış dersler alır. Verilen derslerin içerikleri, müfredat detayları ve derslerde yapılan projeler birçok farklı faktöre göre değişir. Okulun sunduğu imkanlar ve öğrencilerin bireysel ilgi alanları, müfredat detaylarının değişmesinde rol oynayan iki temel özelliktir.
  • Ders gruplarından ilki anadil olarak adlandırılan edebiyat dersidir. Ibdp programı içerisinde öğrenciler edebiyat dersini interaktif bir katılımla işler.
  • İkinci ders grubu yabancı dil olarak adlandırılır. Bu ders grubunda bazı öğrenciler sadece İngilizce’ye odaklanırken 3. ve hatta 4. dillerini geliştirmek isteyen öğrenciler de bulunur. Yabancı dil dersinin kapsamı, öğrencilerin ilgi alanlarına göre tercih edilebilir.
  • Ibdp programı içerisinde bulunan üçüncü ders grubu, sosyal bilimlerdir. Tarih ve coğrafya, standart bir lise eğitiminde olduğu gibi, bu eğitim programında da yer alır. Bunlara ek olarak sosyoloji, psikoloji ve ekonomi dersleri de mevcuttur.
  • Dördüncü ibdp programı ders grubu, matematiktir.
  • Beşinci ders grubu ise, biyoloji, fizik, kimya, tasarım ve bilgisayar gibi dersleri içeren fen bilimleridir.
  • Altıncı ve son ib dp ders grubu, sanat olarak adlandırılır. Görsel sanatlar, tiyatro, müzik ve dans, sıklıkla verilen sanat derslerinden bazılarıdır.

Write A Comment