Ad
IB (Uluslararası Bakalorya)

IB Programı Nedir? IB Programı Kimler Katılabilir?

Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolo.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Eğitim dünyasında her geçen seneyle yeni bir program ve öğrenim seçeneği ortaya çıkar. Seçeneklerin geniş bir çeşitlilik göstermesi, öğrencilerin yaşamdaki başarısını artıracak yolun seçilmesini zorlaştırabilir. Uzun yıllardır başarılı öğrencilerin yetişmesini sağlayan ve yüksek kalitesiyle ön plana çıkan seçenekler arasında, ib programı yer alır. Üniversiteden önceki eğitim aşamasını içeren bu program, öğrencilerin hem öğreniminde hem de yaşamında ihtiyaç duyacakları beceriler edinmesini sağlar. Ib programı kapsamında alınan diplomaların uluslararası geçerliliği de vardır. Bu durum öğrencilerin,belirli ülkelerdeki üniversitelere başvuru özgürlüğünün olmasını sağlar. Eğitimin bir sonraki aşamasındaki seçenekleri artıran bir öğrenim porgramı niteliğindedir. Öğrencilerin genel başarısı için oldukça faydalı görünen bu öğretim programıyla ilgili merak edilen birçok konu bulunur. Ib programı nedir, ne işe yarar ve kimler katılabilir gibi temel soruların cevaplarına, yazımızın kalanına göz atarak ulaşabilirsiniz.

IB Programı Nedir?

IB programı nedir sorusunun yanıtına bu kısaltmanın açıklaması olan, International Baccalaureate’i belirterek başlayabiliriz. Uluslararası Bakalorya Diploma Programı olarak da adlandırılan ib programı, standart MEB diplomasından daha fazlasıyla mezun olmasını sağlar. Üniversite öncesindeki basamak olan lise eğitimi tamamlandığında, öğrencilerin uluslararası geçerliliği olan bir diploma daha edinmesini sağlar. Öğrenciler ib programı öğrenim sürecini ister yaşam için faydalı beceriler kazanmak için ister hayalindeki üniversiteye girmek için bir basamak olarak kullanabilir. IB programı, okullarda görülen standart derslere ek eğitimlerin alınmasıyla ilerler. Bu eğitim kapsamında öğrenciler yeni bir dil öğrenebilir, ikinci dillerinin gelişmesini sağlayabilir. Bazı öğrenciler, üçüncü bir dil öğrenimine bile başlayabilir. Ib programı dil eğitimleri sırasında geleneksel öğrenim süreci yerine, daha pratik odaklı bir yaklaşım benimsenir. Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri gerçek yaşamda nasıl kullanacakları da öğrenmesi sağlanır. Böylece dil eğitimini yurt dışında kullanmaları gerekirse ihtiyaç duyacakları becerileri de edinmiş olurlar. IB programı grup çalışmalarını ve dönem sonu projelerini içeren bir öğrenim sürecidir. Grup çalışmaları, öğrencilere, görev paylaşımı, liderlik etme, bir takımın parçası olarak çalışma ve yardımlaşma gibi beceriler kazandırır. Aynı grupta olduğu arkadaşlarıyla uyum içerisinde çalışmayı öğrenen öğrencilerin kariyerlerinde de bu becerileri kullandıkları gözlenir. Ib programı kapsamında olan dönem sonu projeleri ise uzun dönemli plan yapma ve sorumluluk almayı öğretir. Yapması gereken proje adımlarını haftalara ve günlere yaymak için plan yapması gerekir. Dönem sonu projeleri, öğrencilere yaptıkları planları takip etme becerisi kazandırır. Ib programı nedir sorusunun yanıtına bu kapsamlı bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz.

IB Programı Kimler Katılabilir?

IB programı nedir ve ne işe yarar sorularının yanıtlarına değindikten sonra sıklıkla merak edilen bir diğer konuya geçelim. Ib programı kimler katılabilir? IB programı, 16- 19 yaş aralığında olan öğrencilerin katılabildiği bir eğitim sürecidir. Öğrencilerin kaç yaşında okula başladığı gibi detaylara göre değişmekle birlikte, 16 yaş ortalama olarak lise eğitiminin üçüncü senesine karşılık gelir. Ib programı, lisenin ilk iki senesi tamamlandıktan sonra başlar. Ülkemizde bu eğitim programından yararlanabileceğiniz belli başlı okullar bulunur. Bu okulları tercih ederek ib programı başvurusunda bulunmak mümkündür. Bu okullara örnek olarak Özel Arı Okulları, Enka Okulları, Özel Bilkent Lisesi, İzmir Amerikan Koleji, TED Kolejleri gösterilebilir. Bu eğitim programını sunan okulları tam olarak araştırarak kendi şehrinizde bulunan seçeneklere ulaşabilirsiniz. Böylece uluslararası bir diploma kazandıracak eğitim sürecinden faydalanmak için gerekli ilk adımı atabilirsiniz. Lisenin ikinci yılı olan 10. sınıf, ib programı için hazırlık yılı olarak görülür. Bu programdan faydalanmak için gerekli hazırlıklar 10. sınıftan itibaren başlar. Bu nedenle Bakalorya Diploma Programından faydalanmak istiyorsanız hazırlıklara erkenden başlamanız gerekir. Ortalama iki yıllık bir eğitim programı olan IB’nin, yoğun bir çalışma temposuna ayak uydurabilecek öğrenciler tarafından seçilmesi önerilir. Puanlama ve değerlendirme sistemlerinin geleneksel eğitim sürecinden farklı olduğunun da göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu nedenle değişime kolayca adapte olabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir eğitim programıdır.

Write A Comment